• image
  • image
  • image

 oferta

 

agroles

rolnictwo

gospodarka

 gpdereg

 studia

 

Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach jest uczelnią, która powstała w Siedlcach w 1969 roku jako Wyższa Szkoła Nauczycielska, pierwsza na południowym Podlasiu państwowa szkoła wyższa z misją kształcenia młodzieży, głównie kadry pedagogicznej dla potrzeb regionu. Z czasem uczelnia zmieniła charakter swojej misji przekształcając się kolejno w Wyższą Szkołę Pedagogiczną, a następnie w Wyższą Szkołę Rolniczo-Pedagogiczną. 1 października 1999 roku uczelnia została przekształcona w Akademię Podlaską. Dnia 1 października 2010 roku uczelnia została przekształcona w Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach.

ksztalcenie

 

Jak kształcimy?

Kierunek Rolnictwo, Wydziału Przyrodniczego, posiada uprawnienia do prowadzenia kształcenia na studiach I, II i III stopnia w formie studiów stacjonarnych i niestacjonarnych. Prowadzi także studia podyplomowe. Posiada uprawnienia do nadawania tytułów zawodowych licencjata, inżyniera, magistra i magistra inżyniera oraz stopni naukowych doktora i doktora habilitowanego.

 

wyposazenie

 

Doskonale wyposażone sale ...

  • Doskonale wyposażone sale przedmiotowe, sale wykładowe i labolatoryjne,
  • 1000 miejsc w czterech Domach Studenta odznaczających się wysokim standardem,
  • Nowoczesna Biblioteka Główna i dostep do filii biblioteki na Wydziale Przyrodniczym.

 

 ogloszenia

aktual

W dniu 21 listopada 2019 roku  w  Instytucie Rolnictwa i Ogrodnictwa Wydziału Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach przy ul. B.  Prusa 14 odbyła się 74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1
Konferencja nt. „Produkt   tradycyjny – dobre praktyki na rynku żywności”. Konferencja została zorganizowana przez Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa w Porozumieniu z Urzędem Marszałkowskim w Warszawie oraz  Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Mazowiecki.

W  konferencji uczestniczyło 136 osób, w tym przedsiębiorcy krajowi, pracownicy Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa, Instytutu Zootechniki i Rybactwa oraz Instytutu Nauk o Zdrowiu, studenci, uczniowie szkół ponadgimnazjalnych oraz społeczność lokalna. 

74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n
Konferencję otworzyła Pani prof. dr hab. Janina Skrzyczyńska Dziekan Wydziału Agrobioinżynierii i Nauk o Zwierzętach. Pani Dziekan powitała wszystkich obecnych na konferencji, a w szczególności zaproszonych gości w osobach: Pana Krzysztofa Zaniewskiego - Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Pana Jana Zwolińskiego Wiceprezesa Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Panią Dorotę Dmowską-Paczuską -  Sekretarz Urząd Gminy w Siedlcach, Pana Józefa Jana Romańczuka - Dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział w Siedlcach, Panią Joannę Like – Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Siedlcach, Panią Annę Kirchner - Prezes Polskiego Towarzystwa Turystyczno – Krajoznawczego „Podlasie w Siedlcach”, Panią Joannę Danielak-Oknińską - kierownik laboratorium Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach, Panią Irminę Sołowiej  - Tygodnik Siedlecki, Panią Kamilę Bukowską - Kierownik Praktycznej Nauki Zawodu  oraz Panie - Magdalena Chojecka, Ewa Kąkolewska, Milena Andrzejczuk - ZS nr 4 w Siedlcach oraz Pani Agnieszka i Arkadiusz Tarczyńscy z Restauracji polsko-litewskiej  Kochanówka Arka Tarczyńskich w Siedlcach. Ponadto wystawców: Panią Bogusławę Redkowską - „Gościniec Goździejewski” Kąty Goździejewskie Drugie, Panie Edytę Jaśkowska i Agnieszkę Chyzińską - firma Krokus z Pająkowa, Pana Franciszka Kesler - producent oleju rzepakowego oraz  Panią Agnieszkę Piętkę -  wytwórcę serów podpuszczkowych, Pana Adriana Pachnika - właściciela Pasieki Pachniczówka z Grębkowa oraz przedstawicieli Piekarni Ratuszowa Radzikowscy z Siedlce i Spółdzielni Socjalnej  Zioła Siedleckie.

W czasie konferencji przedstawiono krótkie referaty pt.:

  1. „Surowce dla produktu tradycyjnego”  - prof. dr hab. Barbara Gąsiorowska    Dyrektor Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa UPH w Siedlcach
  2.  „Ekologiczna produkcja drobiarska” – Pani dr hab. Barbara Biesiada-Drzazga profesor uczelni   Dyrektor Instytutu Zootechniki i Rybactwa UPH w Siedlcach
  3.  „Możliwości i bariery produktu tradycyjnego i regionalnego” – Wojciech Radzikowski Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Mazowiecki
  4. „Żywność tradycyjna i regionalna kontra żywność masowa” Pani  dr hab. Katarzyna Antosik profesor uczelni  Instytut Nauk o Zdrowiu  Wydział Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu UPH w Siedlcach
  5. „Lista produktów tradycyjnych”  Krzysztof Zaniewski  - Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie
  6. „Nauka dla praktyki” dr Dawid Jaremko Wydziałowe Laboratorium Badań Strukturalnych i Analiz Przyrodniczych UPH w Siedlcach
  7. „Produkt tradycyjny - dobre praktyki na rynku żywności” Pani Edyta Jaśkowska „Krokus” Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk S.J.

DSC04738

Moderatorami konferencji byli Pani dr inż. Agnieszka Ginter i Pan dr inż. Marek Niewęgłowski

Uczestnicy konferencji mieli okazję uczestniczyć w degustacji przygotowanych produktów tradycyjnych.

74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1
74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n174387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1
74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n174387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1
74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n174387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1
74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n174387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1
74387941 2695897710431688 2123235886144421888 n174387941 2695897710431688 2123235886144421888 n1